Novice

Februar 2021

Roman Kronika pozabljanja je v angleškem prevodu (A Chronicle of Forgetting) uvrščen na seznam knjig, ki se potegujejo za letošnjo Dublin Literary Award. Roman je prevedel Rawley Grau, spremno besedo je prispevala Tanja Petrič, knjigo je založilo Društvo slovenskih pisateljev (Založba Goga v izvirniku), nominirala pa jo je Mestna knjižnica Ljubljana - MKL. 

Julij 2020

Očitno je zame Cankarjevo leto. Državna komisija za tekmovanje v znanju slovenščine za Cankarjevo priznanje je za 4. in 5. razrede za šolsko leto 2020/2021 izbrala 1. del Zgodb s konca kamene dobe - Deček Brin na domačem kolišču.

Junij 2020

Za  romanom V Elvisovi sobi sem prejel Cankarjevo nagrado. Vesel in hvaležen.

Maj 2020

Z  romanom V Elvisovi sobi sem v četverici za Cankarjevo nagrado, ki jo bodo letos podelili prvič. Ostali nominiranci so Vinko Möderndorfer, Simona Semenič in Brane Senegačnik.

Prav tako je Elvis v peterici za kresnika. V veliki peterici so še romani Branka Cestnika, Jiřija Kočice, Veronike Simoniti in Suzane Tratnik.

Medtem ko se 6. del Zgodb s konca kamene dobe finalizira, sem zaključil sklepni, 7. del.

April 2020

Dogodki se selijo na splet. 

Februar 2020

Medtem ko pišem zadnji, sedmi del Zgodb s konca kamene dobe, se obeta nekaj nastopov pred mladimi bralci, ki se jih še posebej veselim. Zaenkrat dva v Ljubljani in dva v Mariboru. 

November 2018

Spomladi izide 5. del Zgodb s konca kamene dobe, V snegu in ledu. Nekoliko kasneje nov roman. Še kasneje makedonski prevod romana Vdih. Izdih. In nazadnje angleški prevod romana Kronika pozabljanja. Mogoče še kaj. Ali pa v drugačnem zaporedju.

Avgust 2018

Izšla je 4. knjiga iz zbirke Zgodbe s konca kamene dobe - Pri kamnitem stolpu. Prvi dve knjigi sta prejeli zlato hruško, obe sta bili nominirani za nagrado Desetnica. Prihodnji mesec bo med Lahkonočnicami zgodba Pisana ptičica, nova prigoda mačka Jureta in prijateljev. Besedilo bo interpretiral Boris Cavazza.

November 2017

Konec leta je ponovno v znamenju otroških knjig in pravljic. Knjigi Deček Brin na domačem kolišču in Do konca jezera in naprej iz zbirke Zgodbe s konca kamene dobe sta prejeli znak za kakovost otroških in mladinskih knjig Zlata hruška.

Decembra bodo v sklopu projekta Lahkonočnice - najlepše sodobne slovenske pravljice, ki jih berejo pripovedovalci iz doma starejših občanov - zaživele tri pravljice o duhu Babujanu in tri o mačku Juretu in prijateljih.

Avgust 2017

V začetku poletja je pri založbi GOGA izšel moj šesti roman Vdih. Izdih. Prva predstavitev bo 21.9. v Novem mestu. Septembra izide pri založbi DRAVA nemški prevod romana Kronika pozabljanja, Chronik des Vergessens. Tudi tokrat je roman prevedel Erwin Köstler. Oktobra in novembra sledijo predstavitve na frankfurtskem in dunajskem knjižnem sejmu. Pred koncem leta izide pri MIŠ založbi tretji del Zgodb s konca kamene dobe.

Maj 2017

Knjiga Deček Brin na domačem kolišču je nominirana za desetnico, nagrado, ki jo DSP podeljuje za najboljše otroško oziroma mladinsko delo. Ostali nominiranci so Milan Dekleva, Niko Grafenauer, Neli Kodrič Filipić, Nataša Konc Lorenzutti, Vinko Möderndorfer, Saša Pavček, Bina Štampe Žmavc, Anja Štefan in Janja Vidmar.

November 2016

Ta mesec je v znamenju knjig za otroke. Pri MIŠ založbi je najprej izšel Duh Babujan in nepričakovana selitev, kmalu zatem še nove dogodivščine koliščarskega dečka Brina in njegove prijateljice Črne (Do konca jezera in naprej, drugi del Zgodb s konca kamene dobe). Spomladi izideta v nemškem prevodu oba dela Duha Babujana. Še prej sledi nastop na največjem hrvaškem knjižnem sejmu Sa(n)jam knjige u Istiri.

Avgust 2016

Jeseni izide nov del dogodivščin Duha Babujana in njegovih prijateljev. Ilustracije za serijo ustvarja Ana Razpotnik Donati. Nov roman Vdih. Izdih. izide prihodnje leto. Do takrat bo v revijah objavljenih nekaj odlomkov. Vmes bo še kakšno barnje. 

Marec 2016

Izšel je prvi del Zgodb s konca kamene dobe – Deček Brin na domačem kolišču. Če bo šlo po načrtih, izide do konca leta drugi del, tretji prihodnje leto. Ilustrator serije, ki se dogaja v pradavnini, je Jure Engelsberger. Medtem je v Avstriji roman Unter einem glücklichen Stern dobil novo preobleko in ceno. Predstavitve v Sloveniji in Avstriji se začnejo aprila.

November 2015

Jeseni je pri Založbi Drava izšel prevod romana Pod srečno zvezdo / Unter einem glücklichen Stern. Prevedel ga je Erwin Köstler. Prva večja predstavitev je bila na Dunajskem knjižnem sejmu. Decembra sledi gostovanje na Finskem. Prihodnje leto dve novi otroški deli: vrača se Duh Babujan in začenja serija Zgodb s konca kamene dobe. Ilustrator dogodivščin s kolišča pred 5200 leti je Jure Engelsberger.

Maj 2015

Roman Pod srečno zvezdo je vključen na seznam knjig projekta Primorci beremo 2015. Posebnost tega bralnega projekta je branje izključno slovenskega leposlovja in poezije in s tem spodbujanje bralne kulture med odraslimi Slovenci.

April 2015

Roman Kronika pozabljanja se je uvrstil med deseterico za kresnika.

V finalno deseterico je žirija uvrstla romane Evalda Flisarja Tam me boš našel, Polone Glavan Kakorkoli, Katarine Marinčič Po njihovih besedah, Mihe Mazzinija Izbrisana, Sebastijana Preglja Kronika pozabljanja, Veronike Simoniti Kameno seme, Andreja E. Skubica Samo pridi domov, Marka Sosiča Kratki roman o snegu in ljubezni, Dušana Šarotarja Panorama: pripoved o poteku dogodkov in Aleša Štegra Odpusti.

Marec 2015

Začenjajo se predstavitve novega romana. Najprej v Trbovljah, zatem v Ljubljani, Dobrepolju, Novem mestu, Brežicah. Vmes z romanom Pod srečno zvezdo postanek v Ljubljani v okviru spremljevalnega programa bralnega projekta Mesto bere ... evropske zgodbe in v Celovcu. Roman Pod srečno zvezdo izide v nemškem prevodu predvidoma jeseni. Prevaja ga Erwin Köstler.

December 2014

Pri založbi Goga je izšel roman Kronika pozabljanja, pri založbi MIŠ pa Otroška knjiga Babujan in prijatelji. Leto se je zaključilo z gostovanjem v Moskvi. 

Oktober 2014

Tik pred izidom je roman Kronika pozabljanja, ki bo prihodnji mesec izšel pri Založbi Goga. V revijah Sodobnost, Literatura in Rast so odlomki za pokušino. Prav tako je bil odlomek v Literarnem nokturnu Radia Slovenije. 

Julij 2014

To poletje bo roman Pod srečno zvezdo izhajal kot feljton v časopisu Večer. Prvi del bo objavljen v sredo, 2 julija.

April 2014

V majski oddaji Pisave na prvem programu TVS bo predstavitev romana Pod srečno zvezdo, ki smo jo posneli v Trstu. Na Radiu Slovenija je bil v Literarnem nokturnu odlomek iz romana, na avstrijskem nacionalnem radiu ö1 pa odlomek iz romana Na terasi babilonskega stolpa. Junija sledi branje v Celovcu.

November 2013

Na 3. programu Radia Slovenija bo 13. 11. premiera kratke radijske igre Tako gre ta svet, uvodne zgodbe zadnje zbirke kratke proze Prebujanja. Miniaturo je za radio priredila in režirala režiserka Ajda Valcl. Igrajo: Milan Štefe, Saša Mihelčič, Veronika Drolc, Jaka Lah, Maja Sever, Rok Matek in Željko Hrs.

Ta mesec izide pri Cankarjevi založbi roman Pod srečno zvezdo. Posamezni deli romana so bili v revijah objavljeni pod naslovom Miši, podgane in ježi.

September 2013

Pri založbi Drava je v nemškem prevodu izšel roman Na terasi babilonskega stolpa. Auf der Terrasse des Turms von Babel je prevedel Erwin Köstler. 

Januar 2013

Nov roman dobiva končno obliko. V novembrski Literaturi je bilo objavljenih nekaj odlomkov. Še več odlomkov je na FB strani. V Galeriji nekaj novih (v resnici starih) fotk.

Avgust 2012

Roman Na terasi babilonskega stolpa bo v nemškem prevodu izšel pri založbi Drava. Zahvala gre zlasti prevajalcu Erwinu Köstlerju in Moniki Pemič.
V začetku septembra imam v okviru 27. mednarodnega literarnega festivala Vilenica tri nastope. Več v Mestu zločina.
Trenutno pišem zadnja poglavja novega romana.

Marec 2012

Po uspešni predstavitvi na Leipziškem knjižnem sejmu, za katero gre zahvala predvsem Petru Scherberju, je ritem spet  v starih tirnicah. Pisanje novega romana gre počasi proti koncu in kmalu bo čas za nov začetek, še prej pa nastop v okviru festivala Vilenica.

December 2011

Leto se je začelo z izidom Literarnih poti v angleškem prevodu (Ljubljana Literary Trail) in zbirko kratke proze Prebujanja. Zgodba Tako gre ta svet se prav zdaj pripravlja za radio. Sredi leta se je roman Mož, ki je jahal tigra, uvrstil med pet finalistov za roman leta. Medtem nastaja nov roman, na katerega bo potrebno še malo počakati. V zadnji letošnji številki Sodobnosti je za pokušino nekaj krajših odlomkov. Leto se bo očitno izteklo v umirjenih stavkih, prihodnje leto pa sledi kakšna nova dogodivščina. Srečno 2012!


Maj 2011

Roman Mož, ki je jahal tigra se je uvrstil med 5 finalistov za roman leta. Ostali finalisti so Evald Flisar, Drago Jančar, Štefan Kardoš in Vladimir P. Štefanec.

Marec 2011

Izšla je zbirka kratke proze Prebujanja. Predstavitve in branja sledijo.

December 2010

Medtem ko se leto bliža koncu, dobiva zbirka Prebujanja, ki bo izšla prihodnje leto, podobo in obliko. Če se je leto 2010 začelo z izidom romana Mož, ki je jahal tigra in Literarnih poti Ljubljane, se je zaključilo z uspešnim gostovanjem v Hamburgu. Sven Amtsberg je oba literarna dogodka speljal duhovito in prepričljivo. Naj pri tem ostane. Srečno!

Oktober 2010

Prihodnje leto bo pri Študentski založbi izšla zbirka kratke proze Prebujanja. Spremno besedo bo tudi tokrat prispevala Tina Košir.
Za pokušino zgodba Srebrna raketa.

Junij 2010

Predstavitve romana Mož, ki je jahal tigra so se v glavnem zaključile, medtem pa prihajajo nove in nove recenzije. Do zdaj so jih objavili Delo, Pogledi, Manager, Playboy, Airbeletrina in VentilatorBesed.

Februar 2010

V zadnji lanski številki Sodobnosti in prihajajoči številki Literature sta objavljena odlomka iz romana Mož, ki je jahal tigra. Roman izide marca. V teh zimskih dneh pospešeno pišem Literarni vodnik po Ljubljani, ki bo izšel spomladi. Medtem sem dokončal zbirko kratke proze, ki bo zelo verjetno letnik 2011.

November 2009

Na Poljskem je izšla antologija sodobne slovenske proze - Noč v Ljubljani. V antologiji so zbrane kratke zgodbe 23 slovenskih avtorjev. Zgodbe so prevedli študenti lektoratov slovenskega jezika Univerze v Gdansku ter Univerze v Varšavi. V izbor je uvrščena tudi zgodba Onstran steklene stene.

Avgust 2009

Roman Mož, ki je jahal tigra, bo izšel pri Študentski založbi. V predzadnji številki Literature objavljam tri kratke zgodbe iz nastajajoče zbirke.

Maj 2009

Z romanom Na terasi babilonskega stolpa sem finalist za kresnika. Ostali finalisti za najboljši roman leta so Andrej Blatnik, Drago Jančar, Boris Kolar in Goran Vojnović.

April 2009

Roman Na terasi babilonskega stolpa je med desetimi deli, ki ostajajo v igri za Delovo nagrado kresnik za najboljši slovenski roman lanskega leta.

Marec 2009

Dokončal sem novi roman. V kratkem bo na mizi urednika.

Avgust 2008

Pri Študentski založbi je izšel roman Na terasi babilonskega stolpa.
Predstavitve sledijo jeseni.

Maj 2008

Izid romana Na terasi babilonskega stolpa je prestavljen za približno štiri tedne. Točni datumi predstavitev bodo objavljeni naknadno. V novi številki Literature (202) so objavljene 4 kratke zgodbe iz nastajajoče zbirke.

April 2008

Roman Na terasi babilonskega stolpa je tik pred izidom. Maja se zacnejo predstavitve. Datumi so objavljeni v rubriki Mesto Zlocina.

Februar 2008

Pred kratkim je v angleskem prevodu izsla zbirka kratkih zgodb avtorjev rojenih po letu 1960 A Lazy Sunday Afternoon. V zbirki je tudi zgodba Pianino.

November 2007

Roman Na terasi babilonskega stolpa bo izsel pri Studentski zalozbi.

Avgust 2007

Zgodba Pianino iz zbirke Svinje brez biserov (Goga, 2002) je uvrscena v dve antologiji slovenske kratke proze. V angleskem prevodu bo izsla v ediciji DSP Litterae Slovenicae, v bosanskem pa pri zaenkrat se neimenovani zalozbi.

April 2007

V prvi letosnji stevilki revije Literatura je bila objavljena "Legenda o steklenem minaretu". V novi stevilki Sodobnosti pa je objavljena "Legenda o zlatih zvonikih". Obe legendi sta iz prihajajocega romana "Na terasi babilonskega stolpa", ki izide prihodnje leto.

Januar 2007

Konec leta 2006 je pri zalozbi Rokus Klett izsla jubilejna zbirka 15 novel "V sanje z Rokusom", ki jo je uredil mag. Jure Sink. Ena izmed novel je "pianino".

September 2006

Znani so finalisti natecaja Cankarjeve zalozbe za roman iz sodobnega zivljenja. Zirija je izmed 61 romanov v ozji krog uvrstila pet romanov: Mogoce nikoli Evalda Flisarja, Hava (Zacetek konca) Bostjana Potokarja, Na terasi babilonskega stolpa Sebastijana Preglja, Popkorn Andreja E. Skubica in Tretji svet Suzane Tratnik.

Avgust 2006

Avgusta sem dokoncal roman Na terasi babilonskega stolpa. Trenutno je na mizah urednikov.

Julij 2006

Knjizevni klub Booksa organizira oktobra v Zagrebu drugo Revijo malih knjizevnosti. Po zelo uspesni lanskoletni predstavitvi mlade bosansko hercegovske literature, bodo v sodelovanju z Mitjo Candrom in Urbanom Vovkom slovensko mlado literaturo predstavljali Jana Putrle, Polona Glavan, Iva Jevtic, Andrej Hocevar, Andrej Skubic, Sebastijan Pregelj, Nejc Gazvoda, Jure Jakob, Tomislav Vrecar in Dusan Sarotar.

Revija malih knjizevnosti si je za cilj postavila predstavljanje najmlajse generacije pisateljev iz regije od Avstrije do Grcije.

Zelja organizatorjev je okrepiti obstojece vezi med Hrvasko in Slovenijo, predstaviti generacijo mladih slovenskih pesnikov, dramatikov in prozaistov hrvaskim bralcem, medijem, ki spremljajo kulturo in zalozniskim hisam.

Poleg knjizevnikov bo Booksa gostila tudi literarne kritike, novinarje, zaloznike in profesorje knjizevnosti, v off programu Revije pa se bodo zagreb?ki publiki predstavili slovenski likovni in glasbeni ustvarjalci.

Maj 2006

Na omizju, ki ga bo moderirala Lana Zdravkovic, se bomo v okviru projekta ALME predstavili in iz svojih del brali aktualni ustvarjalci Zalozbe Goga. Literadio je vecjezicni projekt. Avdio posnetki so slisni v maternem, originalnem jeziku, sama tekstovna oblika in predstavitev sodelujocih ter izbranih avtorjev pa je na voljo v angleskem in maternem jeziku. Partnerji projekta prihajajo iz radijskih in zalozniskih vrst, vkljucujejo pa naslednje drzave: Slovenija, Avstrija, Nemcija, Italija in Slovaska. Cilj in namen Literadia je vzpostavitev spletnega avdio portala, ki temelji na radijskih oddajah, posnetkih, intervjujih in performansih. Spletna stran bo javnosti predstavljena v drugi povici leta 2006.

November 2005

V Cankarjevem domu se novembra obeta vecer z naslovom Beremo z Matjažem Gantarjem. Matjaževi gosti bodo Djuro, Draško Veselinović in Tomaž Humar. Pogovarjali se bodo o romanu Leta milosti.

Maj 2005

Roman Leta milosti je uvrščen med pet najboljših romanov lanskega leta. Zmagovalec bo znan 23.6.2005 na Rožniku. Ostali finalisti so Evald Flisar, Željko Kozinc, Alojz Rebula in Jani Virk.
23.5.2005 bom v oddaji Pisave (TV Slovenija 1, 21:25) predstavljal roman Leta milosti.
Tradicionalnega literarnega večera, ki bo v klubu Cankarjevega doma v četrtek, 5.5.2005, se žal ne bom mogel udeležiti.

April 2005

Z romanom Leta milosti se potegujem za kresnika, nagrado za najboljši roman leta, ki jo podeljuje časopisna hiša Delo. Ostali nominiranci so: Evald Flisar, Zoran Hočevar, Janez Kajzer, Igor Karlovšek, Željko Kozinc, Dušan Merc, Alojz Rebula, Irena Svetek in Jani Virk. Kresnika bodo podelili na kresni večer, 23. junija.

Januar 2005

Izsel je roman Leta milosti.

Oktober 2004

Izid romana Leta milosti je prestavljen na konec leta 2004.

Maj 2004

Med 22. in 24. junijem 2004 gostuje Zalozba Goga na Slovaskem. V Bratislavo odhajamo: A. Polic, V. Kreslin, S. Pregelj, M. Mazzini, B. Smole, M. Lojk in D. Sinigoj.

Marec 2004

V Reviji 2000 bo objavljen odlomek iz romana "Leta milosti", v majski stevilki Sodobnosti pa bo objavljena kratka zgodba "Sluzbena pot".
Na Slovaskem se prevaja zbirka "Svinje brez biserov", v Nemciji pa roman "Leta milosti". Podrobnosti o izidih še niso znane.

Februar 2004

Pisem nov roman.
Od januarja 2004 pisem kratke kriminalne zgodbe za casopis Pravna Praksa.

November 2003

Roman "Leta milosti" bo v prvi polovici prihodnjega leta izsel pri zalozbi Goga.

Oktober 2003

Te dni sem dokoncal roman z naslovom "Leta milosti". Prihodnji teden bo na mizah urednikov.

Marec/April 2003

Gostovanjem v tujini sledijo literarni nastopi na domacem terenu, najprej v Ljubljani in Novem mestu. Bral bom zgodbe Pianino, Potres in Pticar. Na bobnih me bo spremljal Ales Berlot.

Januar 2003

Svinje brez biserov bodo predvidoma letos izsle v srbskem prevodu pri beograjski zalozbi Stubovi kulture. Prevajalka zgodb je Tamara Vasic.
Sicer pa bo leto 2003 v znamenju literarnih nastopov.

November 2002

Pri zalozbi Goga je izsla moja nova zbirka zgodb "Svinje brez biserov". Knjigo lahko narocite na zalozbi, in sicer po elektronski posti: goga@zalozba-goga.si. Postnine vam ne bodo dodatno zaracunali, placate po povzetju.

September 2002

Jeseni bodo objavljene nove kratke zgodbe, in sicer "Soba na koncu hodnika" v Sodobnosti, "Moski s kaco pod klobukom" v Reviji 2000 in "Ogenj ljubezni" v Primorskih srecanjih.

Avgust 2002

Zadnji vikend v avgustu vsi v Novo mesto, Gogini poletni vrtovi vabijo.

Julij 2002

Na natecaju "Med-i-teran" je zgodba "Ogenj ljubezni" prejela tretjo nagrado.
V reviji "Rast" je objavljena zgodba "Pticar".
V petek 12. julija, bom v knjigarni Goga, Novo mesto, bral zgodbe iz zbirke "Svinje brez biserov". Glasbena spremljava: Ales Berlot, bobni. Zacetek ob 20. uri.

Junij 2002

V beograjskem casopisu "Knjizevne novine" je bila objavljena zgodba Onstran steklene stene.
V cetrtek 13. junija bom v sklopu festivala Ziva Knjizevnost pred SKUC-om bral zgodbe iz zbirke "Svinje brez biserov". Glasbena spremljava: Ales Berlot, bobni. Zacetek ob 21. uri.

Maj 2002

Nova zbirka zgodb "Svinje brez biserov" bo predvidoma jeseni izsla pri zalozbi Goga.

Marec/April 2002

V torek, 23. aprila, na svetovni dan knjige, bom na prireditvi Slovenski dnevi knjige v Zvezda parku bral zgodbo Pticar.

Februar 2002

Na Ceskem se pripravlja antologija slovenske kratke proze, v kateri bo tudi zgodba "Onstran steklene stene".
Nova zbirka zgodb je na slovenskih zalozbah. Urednikom zelim ugodno branje.