Pianino

PIANINO

1.

Prekleto klempanje, je Majda v kozarec natočila preostanek piva in ga na dušek spila. Počakala je, da so se pene spustile na dno, in napravila še kratek požirek, potem je vstala od mize, pollitrsko steklenico spravila pod umivalno korito, kjer je hranila čistila in vse vrste embalaže, ter odšla v dnevno sobo. Preden je sedla v naslonjač, je prižgala televizor in povečala glasnost, da je zvočnik že kar hreščal. Adijo pamet, je zmajala z glavo, da se tega ne da prenašati. Ampak eni ljudje so tako brezobzirni! Čisto vseeno jim je, ker imajo svoj prav in pika. Potem pa pravijo, kakšna sem!

Majda je v resnici kmalu po tistem, ko so sosedovi kupili pianino, na stopnicah ogovorila Vilmo in ji skušala na lep način povedati, kako tanke stene imajo in da se skoznje vse sliši. Še posebej zvečer. Ampak Vilma je skomignila z rameni, da je nič ne briga. Mislite, da jaz ničesar ne slišim?! Pa se zaradi tega prav nič ne pritožujem. Prav nič! Vam pa povem, da moja Simonca zaradi tega ne bo nič manj vadila. Oh, gospa Vilma, je Majda vztrajala pri svojem, saj nisem mislila, da bi vaša Simonca kaj manj vadila. Samo to sem hotela reči: pred osmo zjutraj in po deveti zvečer bi pa ljudje v bloku tudi hoteli imeti malo miru, če me razumete. Še predobro vas razumem, je Vilma dvignila nos in odšla po stopnicah gor. Nič se ni spremenilo.

            Potem se je pa začelo. Najprej je Majda telefonirala vsakokrat, kadar je sosedova Simonca po osmi zvečer še igrala. Kdo pa more to prenašati? se je jezila. Ob tej uri bi morala biti že zdavnaj v postelji. Kje sploh imate pamet? No?! Karel se je navadno opravičeval: kaj, toliko je že ura?! Oprostite, takoj bo nehala. Takoj. Vilma pa nikoli. Nekajkrat jo je celo nadrla, da nima kaj telefonariti. V svojem stanovanju lahko počnemo, kar hočemo. A tako? se je jezila Majda. Me zanima, kdo bo imel prav, če pokličem policijo. Me prav zanima, kdo bo imel prav! Majda policije sicer ni klicala, telefonirati jim pa tudi ni več mogla, ker so slušalko preprosto odložili, tako da je telefon zvonil v prazno. Vendar ni odnehala: namesto tega je pisala listke in jih metala v sosedov nabiralnik ter lepila na oglasno desko, ki je v bloku ostala iz časov, ko so bili sestanki hišnega sveta vsak teden in so nanje prihajali vsi, potem so se pa tistega, kar so se dogovorili, tudi držali in je bil v bloku red. Ko tudi listki niso pomagali, je kar nekajkrat ogrnila haljo, obula čevlje in šla nadstropje višje. Najprej je zvonila, ker pa nihče ni odprl, je začela trkati po vratih, naj se nikar ne delajo, da ne slišijo. Nič se ni spremenilo. Na koncu se je odločila, da jih preglasi. Če vsi v bloku znorijo! Iz kuhinje je prinesla stol, ga postavila na mizo v dnevni sobi in nanj radio ter glasnost povečala do konca. Dokler ni nekega večera pozvonilo na vratih. No tako, si je Majda zadovoljno pomela roke, zdaj se bomo pa pogovorili. Ampak kaj, ko na vratih ni bil Karel ali Vilma, pač pa Martina iz pritličja. Ja gospa Majda, se je prijela za glavo, saj ste čisto ob pamet! Ta vaš radio, gospa Majda, ta vaš radio me bo uničil. Če me ni klavir, me bo pa vaš radio! Nobenega miru ni več v bloku. Nobenega!

 

2.

Nobenega miru ne bo več v bloku, je Majda vzdihnila in zavila z očmi, ko je pred toliko in toliko meseci tik ob vhodu ustavil tovornjak, iz katerega sta skočila sosedov Karel in moški s košatimi brki, ki je s strani potegnil dolgo palico in z njo dvignil cerado, pod katero je stal črn pianino. Počakajte, je Karel stopil do vhodnih vrat, takoj jih pokličem. Se mi nikamor ne mudi, si je moški s palcem in kazalcem pogladil brke. Bomo zares takoj, je Karel ponovil in odklenil vrata, stekel po stopnicah do svojega stanovanja v drugem nadstropju in potrkal: odpri, Vilma, pianino smo pripeljali. Pianino! se je od znotraj zaslišal otroški glas. Si slišala, mamica, papa je pripeljal pianino! Sem slišala, so se takoj zatem odprla vrata. Še po sosede skočim, se je Karel nasmehnil in dodal, naj bosta s Simonco lepo v stanovanju. Pa je bilo že prepozno, ker je deklica stekla po stopnicah dol in obstala pred tovornjakom, ob katerem je stal možak s košatimi brki in z mezincem brskal po nosu. Ko je pa opazil, da ob njem stoji deklica, si je prst obrisal v hlačnico in jo vprašal, če je klavir zanjo. Zame, mu je prikimala in dodala, da je pianino in ne klavir. Pianino ima strune nameščene pokončno, pri klavirju pa ležijo, je še povedala in se z obema rokama prijela za stranico ter hotela zlesti gor, pa je bila prešibka, moški ji pa tudi ni pomagal. Še nekajkrat je poizkusila, potem so na dvorišče prišli oče Karl, mama Vilma in trije sosedi, s katerimi se je Karel že pred dnevi dogovoril, da mu bodo pomagali pianino spraviti v stanovanje, čeprav je bila Vilma proti. Toliko denarja, da lahko najameva selitveni servis, pa že imava, je rekla. In sploh: ničesar nočem imeti z njimi. Bogve, kaj bodo potem pričakovali od naju. Samo poglej jih, Karel, lepo te prosim, poglej jih, kakšni so. Sami primitivci. Ah, Vilma, se je jezil Karel, ne moreš govoriti tako. Ne moreš in pika! Dobro, je ženska na koncu popustila, naj bo po tvoje.  

A toliko vas je! se je šofer zarežal in zamahnil z roko, da bi bila dva dovolj. Čisto dovolj. No, se je povzpel na tovornjak, jaz bom porinil, vi pa dobro primite. Čakajte, lepo prosim, je Karel zgrabil stranico in se še sam povzpel na tovornjak, bova skupaj. Ne morete sami, ker je pretežko. Medtem so možje stopili čisto k robu in počakali, da je šofer odpel stranico in jo spustil dol. Potem se je vrnil na drugo stran, se uprl v pianino in ga počasi potisnil proti robu. Samo previdno, je Karel nekoliko nagnil glavo, da ga ne poškodujete. To je občutljiv les, fina izdelava. Petrof, če vam ime kaj pove. En drek mi pove, je šofer sopihnil in pianino potisnil čisto na rob. Tako, tako, je Karel tudi sam stopil čisto na rob in moškim spodaj kazal, kje naj primejo. Zdaj pa previdno. Zares previdno, je pomignil šoferju, ki je inštrument z obema rokama sunkovito potisnil čez rob. Samo počasi, je Karel zlezel s tovornjaka in stekel do vrat ter jih odklenil. Tudi šofer je zelezel s tovornjaka in še zadnji trenutek zgrabil levi vogal pianina, ki se je možem na ramenih nevarno zazibal. Ojoj, je Simonca skakala okoli mož s pianinom na ramenih, ojoj, strički, kako ga nesete! Lepo te prosim, je Karel zamahnil z roko, naj se jim umakne izpod nog. Takoj, si me slišala?! Pa je Simonca še kar skakala okrog mož, dokler ni Karel spustil vhodnih vrat, da so se zaprla, in se pognal za njo. Vrata, gospod Karel, se je zarežal šofer, vrata nam odprite, namesto da skačete za otrokom! Takoj, seveda, takoj, se je Karel vrnil k vhodnim vratom, iz hlačnega žepa izvlekel ključ in jih spet odklenil. No, pridi, je Vilma zgrabila Simonco za roko in pohitela proti vhodu, da bi bili na stopnicah prej kot možje z inštrumentom. Samo malo, lepo prosim, sta se še zadnji trenutek zmuznili not in pohiteli po stopnicah gor. Kavico, Vilma, kavico skuhaj! se je Karel zadrl za ženo. In kakšen šnopček, gospa! je dodal šofer ter se zakrohotal, da kavica brez šnopčka še za ženske ni. Tako, tako, mu je prikimal možakar, ki je držal pianino z druge strani.

Ja kaj se pa greste? je Drofenikova iz prvega nadstropja ob pogledu na može s pianinom na ramenih obstala. Lepo vas prosim, gospa, je Karel stekel do nje, malo se umaknite. Pianino nesemo gor. Petrof, če vam ime kaj pove. Ja seveda, je ženska prikimala in dodala, naj pazijo na vogalih. Ravno prejšnjo pomlad smo stopnišče in hodnike na novo prebelili. Ni bilo ravno poceni. Vi seveda ne veste, je nagubala že tako zgubano čelo, ker vas še ni bilo v našem bloku, ampak vam moram takoj povedati, da ni bilo poceni. Seveda, je prikimal Karel in dodal, da v teh časih vse dosti stane. Nič ni več poceni. Nič, je odločno zamahnil z rokama. Grem nazaj, se je Drofenikova takoj zatem obrnila in se vrnila do vrat v stanovanje, ko so pa možje s pianinom na ramenih prišli do nje, ji ni preostalo drugega, kot da jih je odprla in stopila not. Mejduš, je zmajala z glavo, samo da vam ne pade po tleh. Vse ploščice bi uničili. Do zadnje.

Še malo, pa so se možje začeli vzpenjati v drugo nadstropje. In Drofenikova iz prvega za njimi. Gospod Karel, se je oglasila, le pazite na vogale. Saj pazim, ji je odgovoril moški, nikar ne skrbite. Še kaj! je ženska pihnila skozi nos. Tako je rekel tudi Anžur, ko so nosili nove omare, pa poglejte, kaj so naredili! No, samo poglejte: ravno tam, kjer ste zdaj, je vse odrgnjeno. Vidite? Ne vidim, je odgovoril Karel. Potem bom pogledal. Potem bo prepozno, je ženska zamahnila z levo, se obrnila in odšla po stopnicah dol, pri nabiralnikih je pa spet obstala in pogledala nazaj gor. Medtem so možje prinesli pianino v drugo nadstropje. Vilma! je zaklical Karel, odpri nam vrata. Za božjo voljo, ženska, kaj se toliko obiraš! je z nogo na lahko brcnil v vrata. Že grem, so se od znotraj zaslišali koraki proti vratom, ki so se naslednji trenutek odprla. Kar sem, je ženska pokazala z roko, sem ga postavite. Mamica, mamica, je Simonca skakala po predsobi, strički so mi prinesli pianino! Ja, ji je prikimala mama, pianino so ti prinesli. Zdaj se pa lepo umakni, da ga bodo imeli kam dati. Samo previdno, je Karel stopil v stanovanje in kazal, pod kakšnim kotom naj ga nesejo not, da ne bodo zadeli v podboj. Počasi, je krilil z rokami, samo previdno.

 

3.

Samo previdno, je Majda pred dobrimi štirinajstimi dnevi nekaj po enajsti zvečer, ko je bila prepričana, da se je v bloku dovolj umirilo, na lahko odprla vrata in poškilila na hodnik. Dolgo je zadrževala dih in vlekla na ušesa, če v resnici nikogar ni ne zgoraj ne spodaj, ko je bila pa prepričana, da je tako, je pograbila polivinilasto vrečko, ki je ležala znotraj za vrati, in smuknila ven ter se tik ob steni splazila po stopnicah gor. Še preden je prišla do sosedovih vrat, je ven zaslišala zadirčen Vilmin glas: to ti rečem, Karel, takoj jutri grem h gospodu Cofu in se dogovorim za ure klavirja. Privatni učitelj je nekaj povsem drugega kot glasbena šola. In profesor Oto Cof, o ja, ta pa nekaj velja … stara avstrijska šola. Takoj jutri stopim do njega, je ponovila in povzdignila glas, me sploh poslušaš?! S teboj, mojbog, Karel, si pa človek res ne more pomagati. Navsezadnje bi Simonca še naprej hodila v navadno glasbeno šolo, kjer ne vidijo njenega talenta! Ho, ho, se je nasmehnila Majda, zdaj bosta lahko občudovala moj talent. Prav res, je z desno segla v polivinilasto vrečko in iz nje potegnila crknjeno mačko ter jo za ovratnico obesila na kljuko. Samo hitro, je stekla po stopnicah dol, se na sredi ustavila in pogledala nazaj, če mačka še visi na kljuki, ker bi se lahko zgodilo, da ovratnica ne bi zdržala, ter zadovoljno ugotovila, da je ovratnica dovolj močna. Me prav zanima, kdo se bo smejal zadnji?! je smuknila nazaj v stanovanje in dvakrat zaklenila za seboj.

            Še malo, pa je odprla hladilnik in iz spodnjega predala vzela steklenico piva. Z veliko pene ga je natočila v kozarec, napravila dolg požirek in si prikimala: dobro, zelo dobro, ter kozarec odložila na mizo. Takoj jutri stopim do Cilke in Stanka. Brez njiju ne bi bilo nič. Ni še namreč dolgo tega, ko sta se s Cilko srečali na tržnici. In Cilka, ta pa je babnica in pol! Takoj ko ji je Majda povedala, kakšne sosede so dobili v blok, ji je pomežikinila, da se bo že česa domislila. Brez skrbi. In res: preden sta v bližnjem bifeju popili kavico, je že plosknila, da ve! Potem pa samo še slab teden, in je zazvonil telefon. Nihče drug ni bil kot Cilka, ki je skrivnostno zašepetala, kot bi se bala, da pogovoru prisluškujejo od državne varnosti (ali kaj podobnega, kot se je pač govorilo pred leti): v bifeju nasproti tržnice. Ob desetih. Majda je bila tam že dosti prej, ker ni hotela, da jo Cilka čaka, še posebej, ker ji dela tako veliko uslugo, da ji po vsej verjetnosti nikoli ne bo mogla vrniti. Nikoli! Ko je ženska prišla, sta najprej naročili kavico. Z vinjakom, je Majda pokimala natakarici. Za obe, je pritrdila Cilka in Majdi pod mizo potisnila polivinilasto vrečko: notri imaš crkovino. Obesi jim jo na vrata, pa boš videla, da bo v bloku hitro mir. Prekleto, da res! je Majda z dlanjo navdušeno udarila po mizi, da je pepelnik kar poskočil.

            Na poti domov se je večkrat kot navadno ustavila pred kakšno izložbo, pa ne, ker bi jo zanimalo, kaj imajo notri in po koliko, pač pa je v steklu hotela videti svoj odsev: bala se je namreč, da se skozi polivinil ne vidi crkovina, čeprav je bila dodatno zavita v časopisni papir. Previdnost ni nikoli odveč! Kako bi pa bilo, prosim lepo, ko bi na cesti srečala znanca, iz vrečke bi pa gledal mačji rep ali kaj podobnega?! Rekel verjetno ne bi nič, srečati je pa tudi ne bi hotel več. In to je čisto normalno, seveda, kdo pa hoče imeti oprvka z babnico, ki v polivinilasti vrečki prenaša crknjeno mačko?! Pameten nihče. Ko je prišla domov, je vrečko odložila za straniščna vrata in zamomljala, da ne more čakati, sicer se ji mačka osmradi. Kakšen dan je gotovo ležala pri Cilki in Stanku, dosti dlje pa tudi ne zdrži. Sedla je v fotelj in se na hitro odločila, da mačko še isti večer obesi na sosedovo kljuko. Potem se pa v bloku zlepa ni umirilo. Še okrog polnoči so se vhodna vrata ves čas odpirala, z njimi vred se je pa prižigala luč na stopnišču. Zato se je nekaj pred eno odločila, da s sosedi opravi prihodnji večer. In je pri tem ostalo.

 

4.

Ko je pianino pred toliko in toliko meseci stal v predsobi, je Vilma na široko odprla kuhinjska vrata in može povabila za mizo: narezek sem pripravila in pivo. Če to ni lepo, se je šofer zarežal in si pogladil košate brke. Le naprej, si je Karel zadovoljno pomel roke, le naprej, da vas ne bom prosil! Kajpak jih ni bilo treba prositi. Na hitro so posedli za mizo. Preden so segli po kruhu in salami, je šofer slekel spodnjo majico. Saj vas ne moti, gospa? se je popraskal po kosmatem trebuhu. Oh, kje neki, se je Vilma nasmehnila, dajte mi majico, da jo obesim. Hitro se bo posušila. Ni treba, je moški odkimal in si jo položil čez koleno. Poslušaj, se je takoj zatem obrnil še k Simonci, kaj ko bi nam eno zaigrala! Pa res, so se s polnimi usti oglasili še drugi možje, zaigraj nam kakšno veselo! Ja, striček, se je deklica zasmejala in stopila čisto k njemu ter ga vprašala, zakaj ima toliko las po trebuhu in pod nosom, na glavi pa skoraj nobenega. Simonca! je Vilma zmajala z glavo in se začela opravičevati, da otrok ne more vedeti. Oh, gospa, saj ni rekla nič takšnega. Samo vprašala je. Samo vprašala, je prikimala Simonca, mu pokazala jezik in stekla v predsobo. Zdaj pa dovolj! je Vilma pohitela za njo. Gospod je rekel, če boš eno zaigrala. No? je dvignila pokrov in s tipk potegnila žametni trak, na katerem je z zlatimi črkami pisalo Petrof. Sedi in zaigraj! je iz otroške sobe potegnila stol in ga odločno porinila pod Simonco.

Medtem ko je Simonca v predsobi igrala pianino, so se možje v kuhinji basali s salamo in sirom, z njimi vred pa Karel, da bi se ne zdelo čudno. Preprosti ljudje hitro razumejo napak, si je mislil, in na dušek spraznil kozarec, potem ko so trčili. Medtem ko je Vilma na mizo prinašala nove steklenice, se je Karel opravičil in odšel v kopalnico. Nekajkrat je globoko vdihnil, ker ga je prav nemogoče tiščalo v želodcu. Z rokama se je prislonil ob umivalnik in glasno vzdihnil. Takrat se je pa naenkrat začelo dvigovati, tako da je na hitro odprl vodo in glavo potisnil čisto do odtočne luknje. Pa ni bilo drugega kot zrak. Glasno je rignil, se vzravnal in začutil veliko olajšanje. Še enkrat je rignil, potem je iz toaletne omarice vzel osvežilni sprej in ga razpršil po kopalnici, ker je prav nemarno smrdelo po salami in pivu. Po tem se fini ljudje ločimo od preprostih, si je zadovoljno prikimal, eni imamo sprej, pri drugih pa smrdi. Toliko, je odprl vrata in se vrnil za mizo. Vilma je ravno na ogenj pristavila džezvo. Boš tudi ti kavico? ga je vprašala. Tudi, ji je prikimal. In malo šnopčka, gospa, se je zdaj oglasil še šofer. Takoj, je Vilma na sredo mize postavila že prej pripravljena šilca in steklenico brez etikete. Domače žganje, je odvila zamašek in natočila. O, kako je dober, ga je šofer na dušek spil. Kar natočite si še enega, mu je pokimala Vilma. Veste, da si bom, se je moški zarežal in se z desno potrepljal po kosmatem trebuhu. Še komu? je pogledal može. Kar vsem natočite, se je oglasil Karel. Sprašuje tisti, ki noče dati. Vidite, si je šofer pogladil košate brke, pa je res tako. Porkamizerja, res je tako!

Še dosti časa je minilo, preden so možje spili kavo, vstali od mize in se pomaknili do vrat, kjer sta se jim Vilma in Karel še enkrat zahvalila za pomoč. Pospremim vas, je Karel odprl vrata in za možmi stopil na hodnik ter sledil šoferju na dvorišče. Pri tovornjaku je za trenutek obstal, možakarju s košatimi brki v roko stisnil pettisočaka in prikimal v pozdrav. Če boste potrebovali še kakšen prevoz, je moški zlezel v kabino, veste, kje me najdete. Vem, je Karel stopil do vhodnih vrat in počakal, da je tovornjak odpeljal izpred bloka. Tako, si je zadovoljno pomel roke, pa smo opravili. Vendar še zdaleč ni bilo konec. Takoj ko je stopil v stanovanje, jih je slišal od Vilme: da mu ne bi bilo treba piti in žreti z njimi. Nič čudnega, da se niso pobrali domov. Zares nič čudnega! Jaz naj jim pa strežem kot kakšna natakarica v najbolj zahojenem bifeju. Še dobro, da me kateri ni zgrabil za rit. Oh, Vilma, je Karel zmajal z glavo, zdaj pa pretiravaš. Pretiravam, kaj?! je ženska povzdignila glas. Pretiravaš, je ponovil moški. No saj, se je obrnila in odšla stran, ker ga ni hotela poslušati. Mislila si je, da je mama imela prav, ko ji je pred poroko govorila, da Karel ni zanjo, ker niso kaj prida familija: oče je na železnici in mama v tobačni tovarni. Kaj prida familija niso, pa naj ima Karel zaradi mene dva doktorata.

 

5.

            Zaradi mene ima lahko Karel dva doktorata, je Majda sedla za mizo ter začela Cilki in Stanku na dolgo pripovedovati vse lepo od začetka: kako so v blok dobili nove sosede, ki imajo na nabiralniku pred priimkom nekaj okrajšav za bogve kaj, po čemer je mogoče sklepati, da sta oba izobražena. In potem so prav ti ljudje - še preden so se z vsemi v bloku sploh spoznali - v stanovanje privlekli tisti malo manjši klavirček, po katerem njihova smrklja razbija vse dneve od jutra do večera. Prekleta reč stoji ravno nad mojo dnevno sobo. Potem si lahko mislita. Ja, je Cilka prikimala in pred Majdo potisinila krožnik, poln peciva, naj vzame košček. Danes sem spekla. Res ne bi, hvala, je Majda roki dvignila v bran, da sladkega skoraj ne je, ko ji je pa Cilka še enkrat ponudila, je vzela košček in ga zbasala v usta, potem pa takoj še enega, rekoč, da je čudovito pecivo. Kot kupljeno, če ne še boljše, je s kazalcem in sredincem čez rob odrinila drobtine, ki so ji prifrčale iz ust na mizo, medtem ko je jedla in govorila.

            Včasih je z izobraženimi še težje, se je zdaj obrnila k Stanku. Vilmi sem skušala na lep način dopovedati, kako je, namreč da imamo v bloku tanke stene, skozi katere se vse sliši. Pa misliš, da me je poslušala? Figo! Še celo nadrla me je, kaj si mislim, da se vtikujem v njihovo življenje. Tako daleč je šla! Ampak to vama moram pa povedati, se je obrnila nazaj k Cilki, ker se ji je zdelo, da moški ne sledi pripovedovanju, vdala se nisem. In se tudi ne bom. No vidiš, se je spet obrnila k Stanku, za tisto mačko sem vama res hvaležna. Si ne moreta misliti, kakšen cirkus smo imeli potem. Crkovina je bila zadetek v polno! Seveda si lahko pa tudi mislita, se je nasmehnila in s krožnika vzela nov košček peciva, da sama ne bi mogla kar tako v park in muc, muc, potem pa hop in mačku zaviti vrat, ga spraviti v polivinilasto vrečko in brž nazaj domov. Kje pa! je odločno zamahnila z roko. Ne bi mogla. Zato sem vama res hvaležna. No, se je presedla, kot bi jo od dolgega sedenja bolela rit, samo poslušajta, kako je bilo. Zvečer sem se splazila do njihovih vrat in jim mačko obesila na kljuko. Zjutraj pa joj! Babnica je kot brez pameti vreščala, dokler niso bili na stopnišču vsi sosedi. In njen Karel, za katerega sem si že prej mislila, da ga ni kaj prida v hlačah, prav tako. Tulil je, da je to navadna svinjarija in barbarstvo brez primere, namesto da bi mačko brez velikih besed snel s kljuke, jo odnesel v smetnjak in pomiril svojo babnico. Vsem po vrsti je grozil, da bo stvari prišel do dna, ker ima prijatelje na takšnih in takšnih položajih. Joj, kako se bojim, se je Majda na ves glas zarežala in udarila po kolenih. Tako vama povem: vsi v bloku so se jima smejali, ker se jim je zdelo čisto prav, da jima je nekdo na vrata obesil crkovino - čisto prav!

            Nekaj dni je bil mir, kot bi jih sploh ne bilo, je Majda s krožnika vzela nov košček peciva. Ampak kako so eni ljudje brezobzirni! je obgrizen kos odložila predse. Že konec tedna je smrklja spet klempala po klavirju, da je bilo veselje. In zdaj … to vaju sprašujem: kaj naj pa zdaj?! Cilka je skomignila z rameni, da ne ve. V kuhinji je nastala neprijetna tišina. Moški si je mislil, da ima babnice čez glavo. Že tako je moral zaradi ne vem kakšnega prijateljstva nesrečni živali tebi nič, meni nič zaviti vrat. Dobro, si je mislil, potepuške mačke so prenašalke vseh vrst bolezni, ki so nevarne tudi za človeka. Po tej plati mu je za mačko vseeno. Ampak ne more mu biti vseeno, da Majda takole pride, sede za mizo in začne na dolgo in široko čvekati o svojih sosedih, ki jih z ženo sploh ne poznata, niti ju ne zanima ne vem kako natančno, kaj je z njimi. Dedca naj si najde. O ja, je Stanko s prsti zabobnal po mizi, dedca naj si najde, pa bo takoj boljše in klavirja še slišala ne bo! In je Cilki tudi rekel, ko je Majda nekaj po osmi vendar odšla: prekleta babnica bi še kar sedela in opletala z jezikom, ampak kar je preveč, je preveč! Pa še vse pecivo je požrla. Edino tole je pustila, je z glavo pomignil proti obgrizenemu koščku, ki je ležal na mizi. Zares lepo. Cilka mu je odvrnila, da se je Majda zasedela, ampak nekomu pa tudi mora povedati, kar jo žre. Naj gre lepo v rit! je moški zamahnil z rokama in odšel v kopalnico. Ojoj, je Cilka zmajala z glavo, da nima prav. Saj je res, da vsaj malo uvideven človek na obisku sredi tedna nikoli ne bo ostal do osmih zvečer, ampak Majda je pač takšna, da čisto pozabi na uro, ko govori. In zaradi tega si človek o njej ne sme misliti slabega - ne sme in pika!

Majda je že na stopnišču slišala, da Simonca igra pianino. Prekleta smrklja, je zmajala z glavo, medtem ko je odklepala vrata. V stanovanju se je na hitro preobula, torbico odložila na stol za kuhinjskimi vrati in iz hladilnika vzela steklenico piva. No tako, si je z veliko pene natočila v kozarec in vzdihnila, da je Cilka res dobra. Ves čas mi je pod nos tiščala dosti presladko pecivo. Če ga ne bi vzela, bi bila še užaljena! Pa kozarec pijače? O jebenti, je naredila dolg požirek in si v dlan obrisala peno, ki ji je ostala na ustnicah. Sicer bi mi pa kozarec pijače lahko ponudil tudi Stanko. Ampak ne! Presneti hlod me še poslušal ni. Zdaj se je iz zgornjega nadstropja spet zaslišalo igranje. Prekleto klempanje, je ženska v kozarec natočila preostanek piva in ga na dušek spila. Počakala je, da so se pene spustile na dno in napravila še kratek požirek, potem je vstala od mize, pollitrsko steklenico spravila pod umivalno korito, kjer je hranila čistila in vse vrste embalaže, ter odšla v dnevno sobo. Preden je sedla v naslonjač, je prižgala televizor in povečala glasnost, da je zvočnik že kar hreščal. Adijo pamet, je zmajala z glavo, da se tega ne da prenašati. Ampak eni ljudje so tako brezobzirni! Čisto vseeno jim je, ker imajo svoj prav in pika. Potem pa pravijo, kakšna sem!