Mož, ki je jahal tigra

Iz recenzij romana Mož, ki je jahal tigra

 

Svet hoče zgodbe, lepe, strašne, zapletene zgodbe. Kako lepo je videti, da ob vsem takem Pregljeva zgodba ne zdrsne v lahkotni svet novodobne duhovnosti, ampak se velikih odgovorov loteva brez ponujanja poslednjih gurujskih resnic in varljivih receptov za nove začetke: vse, kar mora biti razloženo, je razloženo z razkrivanjem Kačikijanovih upov in načina premišljanja. ... Pregljev roman je očarljivo gosto branje o človekovi nemoči, strahovih in čudežnosti upanja, slogovno izvedeno z velikim zamahom. Kaksna pravljica!

Igor Bratož, Delo, 24.03.2010

 

Čudeži in velike zgodbe so še vedno prepričljivi, vsaj pri Preglju. Po novem jih je mogoče konzumirati celo v estetsko tako dovršeni obliki, da se lahko še izurjeni bralec za hip spet prepusti užitku branja, odpovedati pa se mora užitku kritiziranja.

Tina Vrščaj, Pogledi, 21.04.2010

 

Pregljeva edinstvenost izhaja s trivialnega roba, ki je prežet z različnimi žanri, z dobro zgodbo in včasih resnično navdušujočim slogom. Pregelj na svoj način preoblikuje preverjene vzorce in pred bralce postavi berljiv paket, ki nas ne bo pustil prazne ali ravnodušne. Mož, ki je jahal tigra je roman za vsakogar, ki je še kvaliteten povrhu. V vesolju je pač možno prav vse.

Gašper Jakovac, www.airbeletrina.si, 27. 5. 2010

 

Naša ocena: `To res morate videti`

www.playboy.si, 2. 6. 2010

 

... Sebastjan Pregelj je predstavnik mlajše pisateljske generacije, ki ga odlikuje neverjetna domišljija, kakršne, si upam trditi, med romanopisci sodobnega slovenskega časa ni. Kakšne svetove nam slika pisatelj, kakšni liki se sprehajajo po njegovih fantazijskih pokrajinah, kakšne sanje sanjajo ti ljudje, kaj vse se jim dogaja, neverjetno! ... Nenavaden roman, vreden branja!

Beremo z Manco Kosir, www.ventilatorbesed.com, 15. 6. 2010

 

... Mož, ki je jahal tigra, je ponovni izstrelek zavidljive pisateljske domišljije, ki si na ozadju fantastičnih, dokumentarističnih in ljubezenskih primesi, s spretnim poigravanjem s trivialnostjo suvereno izgrajuje svoj mitološki svet.


 

Jasna Vombek, Vecer, 26. 7. 2010

 

 

... Sebastijan Pregelj se tudi s svojim tretjim romanom Mož, ki je jahal tigra potrjuje kot eden najopaznejših sodobnih slovenskih romanopiscev. Spet se je namreč uvrstil v najožji izbor za kresnika, najuglednejšo slovensko literarno nagrado za roman. Ali bo z Možem, ki je jahal tigra "prijezdil" na sam vrh, bomo izvedeli že prihodnji teden. A tudi če mu ne bo uspelo, bo zanesljivo ostal v zavidljivo visoki orbiti slovenskega romana.

Milan Markelj, www.siol.net, 15. 6. 2011

 

... Prav take so tudi Pregljeve podobe: jasne, žive in privlačne. "Slovenski Pelevin" (ni namreč naključje, da Artiom prebira tega modernega ruskega mojstra besede) je odličen pripovednik in nas pelje iz enega sveta v drugega tako spretno, da sami ne vemo, kdaj smo se znašli v najbolj fantastični zgodbi, ki pa se, kar je zares pohvalno, še vedno zdi prav tako realistična kot vse poprej. Realistična na poseben način, seveda.


 

Tina Vrscaj, Pogledi, 21. 6. 2011