Iz recenzij Kronike pozabljanja

"Lahko bi vam naštela situacije, stvari, misli, vam razgrnila prav vse elemente zgodbe. Pa vam ne bi mogla razgrniti senzibilnosti in veščine, s katero je roman napisan." ...

"Navdihujoče, svetlo in spokojno branje. Napisal ga je moški mojih let. V prvi osebi edine."

Jedrt Jež Furlan, Dnevnik, 12.9.2015

 

"... gre za pripoved, ki se lahko bralca dotakne na več kot en način. Začetek Kronike pozabljanja je konec. V retrospektivi so bili pogrebci le statisti, dramski igralci, med katere se je gotovo pomešal več kot en duh iz onstranstva. Nič čudnega torej, da zaključek romana ponuja nov začetek, vpogled v neko novo zgodbo, ki se morda šele začenja. Pravzaprav se roman o smrti ne bi mogel lepše končati."

Ana Geršak, Sodobnost 5, maj 2015

 

"Spomini, taki in drugačni, imajo smisel, starost ima smisel, a le, če si upaš priznati svojo malenkostnost in nočeš obstati v lagodnem molku in navidezni dostojanstvenosti. Pregljeva knjiga govori o tem pogumu z elegantno vehemenco, izpisana pa je tako, kot se za enega najvidnejših sodobnih slovenskih romanopiscev spodobi, odlično."

Igor Bratož, Delo, 17.2.2015

 

"Kronika pozabljanja je torej izjemna pripoved o premišljanju življenja in iskanju človekovega smisla, o sreči, ki je na bogatem Zahodu ne znamo poiskati in ki si je želijo biti deležni tudi ljudje z drugih celin, predvsem pa je to roman o sprejemanju človekove končnosti." ... "... nedvomno najbolj »realističen« roman Sebastijana Preglja. In čeprav bo katerega izmed bralcev, ki so prebrali kak avtorjev roman, njegova Kronika morda presenetila, pa je Pregelj spet potrdil, da do potankosti obvlada svojo obrt in da je brez dvoma eden izmed najboljših slovenskih pisateljev."

Blaž Zabel, Pogledi, let. 6, št. 3, 11.2.2015

 

"Sebastijan Pregelj je nedvomno eden tistih pisateljev, ki imajo dober posluh za pripovedovanje, za strukturiranje fabule, za njeno postopno stopnjevanje, nepričakovane, mestoma tudi povsem drobne, a nikoli nepomembne obrate; z vsem omenjenim – in to seveda zaznamuje tudi Kroniko pozabljanja – pritegne bralčevo pozornost ter jo ohranja do konca, pri čemer k intenzivnosti bralskega doživetja zagotovo pripomorjeo mesta, ki ostajajo odprta tudi ob koncu romana."

"... ne stavi na empatijo, nagovarja bolj clostno, in kar za leposlovje nikakor ni nepomembno, z zelo berljivo in razgibano zgodbo, s poetično, a živo, neprisiljeno govorico."

Tina Kozin, Literatura št. 288, 2015

 

"Kronika pozabljanja na svež način problematizira rekapitulacijo tik pred smrtjo ..."

Matej Bogataj, Mladina 37, 11.9.2015

 

"Demenca v Kroniki pozabljanja ni predstavljena kot nekaj, kar bi življenju jemalo smisel."  

"Pregelj je na trenutke celo poetičen, bi lahko zapisali. S poetičnostjo se spoprijatelji še posebno tedaj, ko začuti tesnobo v bralcu, ki bo drsel preko vrstic razmišljanja o tukaj in tamkaj, o življenju in neživljenju."

Mitja Reichenberg, Večer, 3.8.2015

 

"Kronika pozabljanja zgodbo meditativno odplakne, da bi lahko zasijala lepota, ki v resnici sestavlja življenje: nekaj drobcev izkušnje, nekaj revizij, nekaj ljubezni, nekaj vsega po malem. Preglju je uspelo vstopiti v tišino zadnjih dni in jo razburkati ravno toliko, da se ji bralci upamo posvetiti. Razviti govorico milosti ni majhna stvar."

Ana Schnabl, Dnevnik, 20.12.2014

 

"V celoti gledano Pregelj več kot korektno izpelje to, kar si je - vsaj tako se zdi - zastavil na začetku: svetlo pripoved o temnejših straneh življenja. Osnovni tematski lok - starost in minevanje - spretno nadgrajuje z bivanjskimi in družbenimi vprašanji oziroma temami, ki jih sicer implicira, a nikakor niso le njegova domena oziroma niso le vprašanja, ki tako ali drugače zaživijo v sklepnih fazah našega staranja. To pomeni, da Kronika pozabljanja seveda ni (le) roman za starostnike ali pač tiste, ki se bojijo, da ali kako bodo to nekoč postali; ne stavi na empatijo, nagovarja bolj celostno in - kar za leposlovje nikakor ni nepomembno - z zelo berljivo in razgibano zgodbo, s poetično, a živo, neprisiljeno govorico."

Tina Kozin, iz oddaje S knjižnega trga na 3. programu Radia Slovenija (ARS), 4.5.2015

 

"Pregelj pripoved v Kroniki gradi s tenkočutnim poetičnim slogom, ki daje občutek počasnega in umirjenega pretakanja časa, kot ga doživlja protagonist romana."

Zarja Vršič, http://www.trubarjevahisaliterature.si, 3.3.2015

 

"Pregelj v Kroniki pozabljanja spretno plete scenarije mogočega in nemogočega."

Deja Crnović, SiOL, 24.2.2015

 

"Umirjeni roman o življenju in minevanju z aktualno družbeno angažirano noto ..."

Samo Rugelj; Bukla 105-106